Kuih Ropa merupakan kuih tradisional Terengganu. Kuih ini memang sedap sebab kulitnya kita buat sendiri dan mempunyai inti
KULIT KUIH ROPA
Bahan untuk kulit
4 cwn tpung gandum
1 biji telur
2 cwn fresh milk@susu kotak
Secubit garam
CARA PENYEDIAAN
- Masukkan telur, garam, gandum dan air & susu ke dalam pengisar. Kisar semua sehingga sebati.
- Keluarkan dan kacau adunan. Pastikan tidak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Sekiranya perlu tambah air sedikit demi sedikit.
- Sapu sedikit minyak pada kuali (kalau guna non stick pan xperlu).
- Panaskan kuali, tuang 1 senduk adunan dan ratakan, buat cam telur dadar.
INTI
Bahan untuk inti
4-6 biji Ubi Kentang (potong memanjang)
2 biji Bawang Holland (potong dadu)
Daging atau ayam kisar (boleh guna Ramly Burger)
1 1/2 paket kecil Rempah Kurma
Daun Kari & Rempah Kasar (sedikit)
*8 biji Cili Api
*3 ulas Bawang Putih
*1 sudu makan Lada Hitan
(Bhn bertanda* dikisar atau ditumbuk dicampur dgn rempah jadikan pes.)
CARA MEMASAK
- Tumis Daun Kari, Rempah Kasar, Bawang Holland (segenggam), selepas naik bau, letak Pes Rempah.
- Kacau-kacau sehingga garing. Masukkan 1 cawan air.
- Sudah mendidih, masukan daging/ayam.
- Letak garam, gula, serbuk perasa.
- Rasa dah ok masukan hirisan ubi kentang.
- Biarkan mendidih dan kacau.
- Kacau dah nampak kering. Akhir sekali masukkan lebihan Bawang Holland. Dah layu tutup api.
Ok siap sejukkan.
Kredit Resepi : xiyans muhamad
0 Comments