Asam Laksa / Laksa Penang
Berasal dari Pulau Pinang dan kuahnya agak cair. Tetapi rasanya tetap padat. Letak pula timun, bawang, daun salat, nenas dan sebagainya. Wah, terasa masin-masin dah di air liur.
Laksa Kuala Perlis
Kuahnya agak pekat berbanding dengan Laksa Penang. Walaupun tak banyak campuran, tapi rasanya tetap menarik. Ikan segar yang mudah didapati buatkan ramai sanggup ke Kuala Perlis untuk menikmati laksa ini.
Laksam
Laksa Kelantan
Sama seperti Laksam tetapi menggunakan laksa beras sebagai laksanya.
Laksa Terengganu / Laksa Putih
Kuahnya sedikit cair dari Laksam dan Laksa Kelantan tetapi menggunakan laksa beras. Selalunya disajikan dengan sambal merah.
Laksa Sarawak
Laksa ini agak berbeza dengan disemenanjung sebab menggunakan air rebusan ayam dan udang. Mempunyai pes yang tersendiri dan menggunakan mee hoon.
Laksa Kedah
Rupanya seperti Laksa Penang, tapi rasanya berbeza dan tidak semasam Laksa Penang.
Laksa Johor
Menggunakan spagetti dan kuahnya seakan bolognese. Dilengkapi dengan timun, bawang, telur, taugeh, lobak masin dan sambal merah. Memang unik.
Kari Laksa
Berasal dari Melaka, laksa ini juga dikenali sebagai Laksa Nyonya, ia menggunakan mee dan kuahnya sangat berlemak dan pedas. Tauhu kering. ayam, telur dan sebagainya melengkapkan hidangan ini.
Wah, lapar sudah. Bagi korang, laksa mana yang paling sedap?
0 Comments